header banner
Default

Een gezin van vier betaalt deze zomer een dagje naar een pretpark voor ongeveer 100 tot 400 euro


Goed nieuws voor liefhebbers van rollercoasters, want nu een strandvakantie door de weergoden verhinderd wordt, staan de pretparken klaar om je te ontvangen. Een dagje pretparkplezier voor een gezin van vier varieert intussen van 100 tot 400 euro. Hoeveel betaal je waar? We hebben een overzicht gemaakt van de grootste parken in eigen land en in het nabije buitenland.

Op onderstaande kaart vind je de pretparken die we bekeken hebben. Het gaat om de grootste parken in eigen land en die in het nabije buitenland. Pretparken die - afhankelijk van je woonplaats - op rijafstand liggen voor een dagtrip. We hebben ook de grote dierenparken meegenomen. Klik op een bolletje om meer te weten te komen: van ticket- en abonnementsprijzen tot de openingsdata.

"Kinderen" worden trouwens niet altijd op dezelfde manier gedefinieerd. Sommige pretparken werken met leeftijdslimieten, andere met grootte en nog andere met een combinatie van beide. Zijn kinderen kleiner of jonger dan aangegeven in het overzicht, dan is de toegang veelal gratis.

Prijsvergelijking voor gezin van vier

Op de kaart bovenaan staat een overzicht van de ticket- en abonnementsprijzen per volwassene of kind. Wat betekent dat nu concreet voor een gezin? In deze vergelijking gaan we uit van een gezin met twee ouders en twee kinderen. Die kinderen zijn tussen 100 en 140 cm groot en tussen 4 en 12 jaar oud.

Ze gaan in dit voorbeeld naar het pretpark met de auto en moeten dus ook parking betalen. Het verschil tussen minimum- en maximumbedrag bij sommige parken heeft onder meer te maken met vroegboekkortingen, het feit dat tickets op sommige dagen er duurder zijn en eventuele kortingen door online te boeken.

NOOT: Voor Bellewaerde Park, Walibi en Plopsaland De Panne gaan we uit van de pretparken zelf, zonder toegang tot de subtropisch zwembaden. Bij Disneyland Parijs gaan we uit van toegang tot één van de twee parken zonder extraatjes.

De prijsverschillen tussen de verschillende pretparken zijn erg groot. Zo betaal je voor een gezin van vier op de goedkoopste momenten minder dan 100 euro in Toverland in Nederland tot ruim 400 euro op een duur moment in Disneyland bij Parijs. Al zijn het natuurlijk twee zeer verschillende pretparken.

Dierenparken zijn veelal goedkoper: een daguitstap met het gezin naar de dierentuin of het dolfinarium kost rond de 120 euro. Ook kleinere parken hebben kleinere prijzen. Voor een klassiek pretpark met draaimolens en rollercoasters betaal je rond de 200 euro voor een dagje gezinsplezier. Bellewaerde Park bij Ieper, dat zowel een pretpark als een dierenpark is, zit qua prijszetting daar wat tussen.

Vroeg boeken en kortingen

Een pretparkbezoek is met andere woorden geen goedkope uitstap. Het is bij veel pretparken trouwens moeilijk om de prijzen te vergelijken. In veel parken zijn er verschillende tarieven van toepassing afhankelijk van de precieze datum. Drukkere en dus populairdere dagen zijn duurder. Tegelijk komen er soms nog extra’s bij, zoals een parkeerticket of een zogenoemde fastpass waarbij je sneller op een attractie kunt.

Gelukkig zijn er hier en daar wel mogelijkheden om een goedkoper ticket te scoren: door je ticketjes ruim op voorhand te kopen bijvoorbeeld. Sommige supermarkten hebben regelmatig spaaracties voor pretparktickets. En soms zijn er nog andere kortingstarieven mogelijk zoals met een lerarenkaart of een PlusPas. Ook 65-plussers krijgen meestal korting.

Sources


Article information

Author: Angel Dudley

Last Updated: 1704104522

Views: 453

Rating: 4.5 / 5 (34 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Angel Dudley

Birthday: 1953-08-30

Address: 405 Mikayla Highway, Welchfort, HI 59635

Phone: +4617449204468126

Job: Software Developer

Hobby: Ice Skating, Graphic Design, Wildlife Photography, Snowboarding, Beekeeping, Sculpting, Skydiving

Introduction: My name is Angel Dudley, I am a spirited, unwavering, artistic, strong-willed, transparent, persistent, expert person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.